2020

PESTA VIRTUAL SEMINGGU SECARA ONLINE

EDISI KE-8 | 23 - 28 NOVEMBER 2020

Nakride Motorbike Sharing

https://www.nakride.com/

PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN ADALAH “PEER” TO “PEER” SEWAAN MOTORSIKAL. NAKRIDE MENYEDIAKAN PLATFORM YANG MEMBOLEHKAN PEMILIK MOTORSIKAL MENYEWAKAN MOTORSIKAL KEPADA PENYEWA-PENYEWA MOTORSIKAL.

Oleh

Nakride

Nakride adalah kumpulan asalnya daripada syarikat Klezcar yang menjalankan bisnes kereta sewa sejak 2012. TERDAPAT 8 AHLI DALAM PASUKAN NAKRIDE YANG MENGURUSKAN SEMUA AKTIVITI NAKRIDE. 1. MOHD FARHAN BERTINDAK SEBAGAI CEO. BELIAU PERNAH MENGURUSKAN PERNIAGAAN KERETA SEWA SELAMA 5 TAHUN DENGAN KEUNTUNGAN PERNIAGAAN RM10,000 SEBULAN. SEBELUM MENCEBURI BIDANG PERNIGAAN KERETA SEWA, BELIAU BEKERJA SEBAGAI JURUTERA DI SEBUAH SYARIKAT SWASTA. LULUSAN UNITEN DALAM BIDANG JURUTERA DI PERINGKAT SARJANA. 2. MOHD FAZLI FUAD BERTINDAK BAGAI PENGURUS OPERASI. BELIAU PERNAH MENGURUSKAN SYARIKAT KERETA SEWA DI KINRARA DAN MELAKA. PENGALAMAN MENGURUSKAN KERETA SEHINGGA BERJUMLAH 50 UNIT DIJADIKAN SEBAGAI SANDARAN BAGI MENGURUSKAN MOTOR-MOTOR SEWA DI DALAM NAKRIDE. BELIAU PERNAH MENJADI SITE ENGINEER DI SEBUAH SYARIKAT KONTRAKTOR. LULUSAN POLITEKNIK DALAM BIDANG KEJURUTERAAN. 3. MOHD FAIRUZ FUAD MENJAWAT JAWATAN SEBAGAI PENGURUS KEWANGAN NAKRIDE. SEBELUM INI BELIAU MENJALANKAN PERNIGAAN SEWAAN KERETA DI JOHOR BAHRU, SKUDAI DAN GELANG PATAH. SEBAGAI LULUSAN POLITEKNIK DALAM BIDANG AKAUN, BELIAU DIPERTANGGUNGJAWABKAN UNTUK MENGAWAL DAN MENYELIA KEWANGAN SYARIKAT NAKRIDE. 4. MOHD FHATI ABD AZAIT MENJAWAT JAWATAN SEBAGAI PENGURUS PEMBANGUNAN BISNES. PENGALAMAN MENGURUSKAN 2 CAWANGAN KERETA SEWA DI CHERAS DAN WANGSA MAJU MEMBANTU BELIAU MENGEMBANGKAN LAGI BISNES NAKRIDE. SEBELUM MENJALANKAN PERNIAGAAN SENDIRI, BELIAU BERPENGALAMAN DI BIDANG PERBANKAN DI MAYBANK, CGC DAN TURUT PERNAH BERKHIDMAT DI SEBUAH AGENSI KERAJAAN. LULUSAN STATISTIK DI UITM. 5.MUHAMAD HAFIZUDDIN MUSTARA BERTUGAS SEBAGAI PENGURUS PEMASARAN NAKRIDE. TUGAS BELIAU ADALAH MEMASTIKAN SEBARAN IKLAN NAKRIDE SAMPAI KEPADA PIHAK SASARAN. SEBELUM INI, BELIAU MENJALANKAN PERKHIDMATAN SEWAAN KERETA DI SEREMBAN DAN SENAWANG. DENGAN PURATA JUALAN HAMPIR RM100,000 SEBULAN, BELIAU MENGGUNAKAN PENGALAMAN SEBELUM INI DALAM MENYEBARLUASKAN LAGI NAKRIDE DI KALANGAN PEMILIK MOTORSIKAL DAN PENYEWA MOTORSIKAL. BELIAU ADALAH LULUSAN IT DI SEBUAH KOLEH SWASTA. 6. MUHAMMAD SHAHRIL SIDEK BERTUGAS SEBAGAI COO. MELALUI TUGAS BELIAU, BELIAU HENDAKLAH MEMASTIKAN OPERASI NAKRIDE BERJALAN DENGAN LANCAR DAN BERKEMBANG DENGAN BAIK. BELIAU MENGURUSKAN SYARIKAT YANG MEMPUNYAI JUALAN HAMPIR RM10,000,000 SETAHUN. PENGALAMAN YANG BELIAU MILIKI AMAT PENTING BAGI MEMBANTU MENAIKKAN NAKRIDE KE ARAS YANG TERTINGGI. LULUSAN UTEM DALAM BIDANG KEJURUTERAAN. SEBELUM INI, BELIAU BERTUGAS HAMPIR 3 TAHUN SEBAGAI AIR TRAFFIC CONTROLLER. 7. RASHID, SEORANG DEVELOPER YANG MAMPU MEMBUAT CODING WEBSITE. PEMBANGUNAN WEBSITE ADALAH DIURUSKAN OLEH BELIAU. PENGALAMAN BELIAU SEBELUM INI DALAM MEMBANGUNKAN PELBAGAI JENIS WEBSITE SANGAT MEMBANTU NAKRIDE DALAM MENGHASILKAN WEBSITE YANG MENEPATI KEHENDAK PELANGGAN. 8. AFIQ, SEORANG UI/UX DESIGNER. BELIAU DIPERTANGGUNGJAWABKAN UNTUK MENGHASILKAN DESIGN/PAPARAN YANG SESUAI BAGI WEBSITE NAKRIDE

Terkini

BISNES NAKRIDE ADALAH UNIK KERANA: PERTAMA: NAKRIDE MEMPUNYAI FASILITI INSURANCE MOTOR SEWA KEDUA: NAKRIDE MEMBANTU GOLONGAN B40 UNTUK MEWUJUDKAN 1 LAGI SUMBER PENDAPATAN TAMBAHAN. KETIGA: NAKRIDE MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN SERVIS MOTORSIKAL BERGERAK UNTUK MEMBUAT PEMERIKSAAN MOTORSIKAL MELALUI PIHAK KETIGA. PERNIAGAAN INI TELAH BERJALAN HAMPIR 1 TAHUN. NAKRIDE TELAH MEMBERI PERKHIDMATAN KEPADA LEBIH 600 PENYEWA DARI DALAM DAN LUAR NEGARA. KINI TERDAPAT HAMPIR 60 PEMILIK MOTOR YANG SUDAH MENDAFTARKAN MOTOR MEREKA DI PLATFORM NAKRIDE. BERDASARKAN STATISTIK INI, IA ADALAH DITERIMA PENGGUNA NAKRIDE MENGENAKAN FEE 30% TERHADAP SETIAP TRANSAKSI Setakat ini, Nakride adalah peserta dalam program Magic Global Accelerator Program (GAP) Cohort 3 yang diadakan dari Ogos 2019 sehingga November 2019. GAP adalah program dari Magic untuk membantu startup mengembangkan lagi bisnes ke tahap yang lebih tinggi dan melebarkan sayap bisnes ke negara di Asia Tenggara. Jualan yang direkodkan untuk Julai 2018 sehingga Disember 2018 adalah sebanyak RM 32,000. Jualan untuk Januari 2019 sehingga Ogos 2019 telah mencecah RM 50,000. Purata sewaan sehari untuk motorsikal di dalam platform Nakride adalah sebanyak 3 tempahan sehari dan Nakride ingin memperkuatkan lagi usaha untuk menaikkan lagi jumlah sewaan dalam sehari.

Teknologi

Language : PHP OS : PaaS Database : Server : Dedicated Server